Rotfyllning

ROTFYLLNING I UPPSALA

Skador eller inflammation i pulpan kan leda till att tandläkaren behöver göra en rotfyllning. Oftast genomför rotfyllningen på grund av karies, men det finns även andra orsaker som kan göra att tandläkaren rekommenderar rotfyllning. Fördelen med detta är att man slipper dra ut tanden och får en fungerande tand som håller många år till.

HUR GÅR EN ROTFYLLNING TILL?

Tandläkaren borrar i tanden, tar bort den skadade mjukvävnaden och fyller sedan igen rotkanalen. En rotfyllning kan ta relativt lång tid beroende på var i munnen tanden sitter och antal rötter som tanden har. Tuggtänder som sitter längre bak i munnen är ofta mer komplicerade, eftersom dessa har fler rötter. Det är också vanligt att det krävs 2-3 besök hos tandläkaren för att slutföra rotfyllningen. 

GÖR ROTFYLLNING ONT?

Vanligtvis gör det inte ont att göra en rotfyllning och du får bedövning under själva ingreppet för att minska obehaget. Under förberedelsen när tandläkaren avlägsnar den infekterade pulpan kan det dock kännas lite. Några dagar efter rotfyllningen kan du också bli öm – detta är ingenting att oroa sig för, utan är en helt normal reaktion som går över av sig själv.

BOKA TID FÖR ROTFYLLNING

För frågor eller undersökning inför en rotfyllning är ni varmt välkomna att kontakta oss på mejl eller telefon. Vår tandläkarmottagning ligger i Gränbystaden, Uppsala. Vid akuta besvär kan du besöka vår onlinebokning, så tar vi emot dig så snabbt som möjligt.